Сила на ръцете в покера

Все още е неизвестно точно откъде произлиза думата покер, но във всички случаи има общо с френската дума poque - вид игра на карти, която по-късно се развива в Ню Орлиънс.

Английският актъор Джоузеф Кроуел първи документира наличието на играта през 1829 г. Той разказва как 4 човека играят с тесте от 20 карти и залагат на картите, които държат. През 1834 г. Джонатан Грийн описва правилата на покера, който се играл по това време на лодките и корабите по река Мисисипи.

Отначало играта се е играла само с 20 карти, като се използват само асата, поповете, дамите, валетата и десятките. В играта са можели да участват от 2 до 4 играча.

С течение на времето покера се развива и днес вече може да се играе във всяко казино, във всеки голям град. Новите технологии позволяват на човек да играе с хора от цял свят в интернет.

Покер е името, дадено на множество игри на карти, при които играчите залагат за силата на ръцете, които държат. Покерът е игра, в която има общ пот, който се състои от залозите на играчите и се печели от играча с най-добрата ръка, или от онзи, който заложи, и никой не му плати. Целта на всеки играч е да състави най-силната комбинация от пет карти.

Силата на ръцете от най-силната към най-слабата ръка е както следва:

Royal Flush - Роял / Кралски(а) Флъш, Кента
Това е най-силната покер ръка. Състои се от асо, поп, дама, вале и десетка от една боя. Всички бои са равни, всички кралски кенти също.
royal flush
Straight Flush - Стрейт / Пореден Флъш
Пет поредни карти от една боя, например J-10-9-8-7. Между два стрейт флъша е по-силен този с по-висока горна карта. Асото може да се брои като ниско, така че 5-4-3-2-A е стрейт флъш, но най-горната карта е петицата, а не асото и затова е най-слабия вид.
straight flush
Four of a Kind - Каре / 4 еднакви карти /
Четири карти с еднакъв ранг – например четири дами. Петата карта може да е всякаква. Тази комбинация понякога се нарича “куодс”, а в някои части на Европа се нарича “покер”, макар че в английския език е непознат по този начин. Между две четворки от вид, тази с по-висок набор от четири карти е по-силна – така че 3-3-3-3-A се побеждава от 4-4-4-4-2. в стандартния покер не може да се случи, но ако в друга игра ви се наложи да сравнявате два набора четворки от вид с еднакъв ранг, тогава по-силна ще е тази с по-висока пета карта.
four kind
Full House - Фул Хаус /Тройка и чифт /
Състои се от три карти с еднаква сила и две с друг еднакъв ранг – например три седмици и две десетки (разговорно известно и като "седморки фул" и по-специално "седмици върху десетки"). Когато се сравняват фулове, рангът на трите карти определя по-силния. Например 10-10-10-5-5 бие 9-9-9-A-A. Ако тройките са с равна сила, рангът на чифта е решаващ.
full house
Flush - Флъш
Пет карти от една и съща боя. При сравняване на два флъша най-високата карта определя кой е по-силен. Ако те са еднакви се сравняват вторите по големина карти, ако и те са еднакви се сравняват третите и т.н. Например K-J-9-3-2 бие K-J-7-6-5 тъй като деветката бие седмицата.
flush
Straight - Стрейт / Кента - поредни карти /
Пет поредни карти от различни бои – например Q(Спатия) - J(Каро) - 10(Купа) - 9(Спатия) - 8(Пика). При сравняване на две поредици, тази с по-силна горна карта е по-добра. При кентата асото може да се брои като високо или ниско, но не и двете едновременно, така че A-K-Q-J-10 и 5-4-3-2-A са валидни кенти, но 2-A-K-Q-J не е. 5-4-3-2-A е най-слабият вид кента, тъй като горната карта е петица.
straight
Three of a Kind - Тройка
Три карти с еднаква стойност плюс две други карти. Тази комбинация е известна и като тройка. Когато се сравняват две тройки от вид по-добра е ръката с три еднакви карти с по-висок ранг. Например: ако един играч има 8-8-8-А-Q и друг играч има 8-8-8-K-Q, тогава първия играч има по-добрата ръка.
tree kind
Two Pair - Два чифта
Чифт е двойка карти с еднаква сила. В ръка с два чифта те са с различна сила (иначе ще имате четири от вид) и има една оставаща карта за да се попълни ръката от пет карти. При сравняване на ръце с два чифта, ръката с най-силен чифт печели независимо от силата на останалите карти – така че J-J-2-2-4 побеждава 10-10-9-9-8 защото валетата са по-силни от десетките. Ако по-силните чифтове са еднакви се сравняват по-слабите чифтове и тогава например 8-8-6-6-3 побеждава 8-8-5-5-K.
two pairs
One Pair или Pair - Чифт
Ръка с две карти с еднаква стойност, например вале купа и вале спатия и три други различни карти. Когато се сравняват подобни ръце, ръката с по-силен чифт е по-добра - например 6-6-4-3-2 побеждава 5-5-A-K-Q. Ако чифтовете са еднакви, сравнете различните карти с най-висок ранг, ако и те са еднакви сравнете вторите по сила различни карти, ако и те са еднакви сравнете най-слабите различни карти.
one pair
High Card - Най-висока карта
Пет карти, които не формират нито една от гореизброените комбинации. Когато се сравняват две такива ръце, тази с по-добра най-силна карта печели. Ако най-силните карти са еднакви се гледат вторите по сила, ако и те са еднакви се сравняват третите по сила и т.н. Например A-J-9-5-3 бие A-10-9-6-4 тъй като валето бие десетката.
high card

Европа

Америка

Азия

Африка

Други

Европейски първенства

Световни първенства

eXTReMe Tracker